Pfarreiblatt der Bistumskantone
Schaffhausen und Thurgau
forumKirche
Ausgabe Nr. 22

Katedralja e Nënë Terezë dhe lindja e një shteti të ri

Nëna Terezë është shteti të ri

Kosova që nga shkurti i 2008-ës është republikë dhe e pavarur. Më shumë se gjysma e popullsisë është nën moshën 25 vjeçare. Për këtë arsye ky shtet i ri është i mbushur me plot potencial të jashtëzakonshëm. Njëherësh ndodhet para një kohe me plot sfida të mëdha. Katedralja e Nënë Terezës në zemër të Prishtinës është një shenjë e madhe e besimit. Zonjusha Malota flet me Dr. Don Lush Gjergjin për personin e Nënës Terezë dhe për ndërtimin e Katedrales.

Valentina Malota: Zotëri Don Lush Gjergji, na tregoni pak për vetën Tuaj si dhe për takimet Tuaja me Nënën Terezë.

Dr. Don Lush Gjergji: Jam Don Lush Gjergji, prift katolik në Kosovë, i lindur ne vitin 1949 në Stublla Epër, Komuna e Vitisë. 4 vitet e shkollës fillore i kreva në vendlindje, vitin e 5 në Viti dhe tjerat në Zhegër. Gjinazin kalisk në Dubrovnik, vitet tjera të filozofisë dhe teologjisë në Universitetin Papnor "Urbaniana“ në Romë. Jam shuguruar meshtar në Binçë më 11 gusht 1973, ndërsa Meshën e Parë e kemi kremtuar në Stubëll më 12 gusht 1973. Kam qenë famullitar në ferizaj dhe sekretar i Imzot Nikë PRELA (1918-1996). Prej viti 1993 deri në vitin 2007 isha famullitar në Binçë, e tash jam famullitar në katedralen "Zoja Ndihmëtare" në Prizren. Deri me tani kam botuar 55 libra: 13 libra kushtuar Nënës Tereze. Të gjitha në shërbim ndaj Zotit, Kishës dhe Popullit, Njeriut, me moton: e vërteta në dashuri dhe për dashuri!
Për herë të parë e kam takuar Nënën Tereze në Romë në vjeshtë të vitit 1968 dhe prej atëherit jam munduar ta përcjellë me besnikëri dhe dashuri nëpër meridianet e ndryshme të botës. Aty kam pasur përvojën dhe intuitën se gjendesha para një shenjtëreshe të gjallë dhe të jashtëzakonshme dhe kam filluar shënimet dhe hulumtimet e mia mbi atë, familjen, rrethin, famullinë e "Zemrës së Krishtit" në Shkup, historinë e thirrjes së saj rregulltare. Të paharrueshme mbesin 5 takimet me Nënën Tereze në Kosovë, pastaj Shpërblimi Nobel në Oslo (10 dhjetor 1979), në Kalkutë (1989), nëpër viset e ndryshme ish-socialiste në Evropën Lindore, si në Maqedoni, Kroaci, Hungari, Rumani, si dhe salikimi dhe lumturimi i saj.

Nëna Tereze është një simbol i rilindjes/depërtimit dhe shpresës – A nuk është kjo një kundërthanie meqenëse shumica e popullatës në Kosovë i takojnë fesë myslimane?

Ne shqiptarët fatkeqësisht fetarisht jemi të ndarë, por fatbardhësisht nuk jemi të përçarë, edhe pse të huajit, historia është munduar t'na shfarosin. Mund të jemi dhe jemi shembull jo vetëm për tolerancë fetare, por edhe për bashkëpunim dhe bashkëjetesë!

Deri ku ka arritur ndërtimi i katedrales dhe cilat janë planet në vazhdim?

Kemi përfunduar themelet dhe përdhesën (2000 metra katrorë) që do të jenë Qendra kulturore "Imzot Pjetër bogdani". Tani vazhdojmë me shtyllat e katedrales dhe shpresojmë që për vitin 2010, kur do të festojmë 100 vjetorin e lindjes së Nënës Tereze, katedrala së paku do të jetë nën kulm. Më 5 shtator, dita liturgjike e së Lumes Nënës Tereze do të kremtohen në Shenjtëroren e Katedrales e saj dhe tonën.

Faleminderit për kohën tuaj!

Kontributet mund të jipen nëpërmjet tri misioneve tona në Zvicër!

Teksti: Valentina Malota

------------------------------------------------

«Mutter Theresa verkörpert albanische Kultur und Tradition!»

Mutter Theresa steht wie keine andere Person für tätige Nächstenliebe. Von unzähligen Menschen weltweit wird sie verehrt, wobei viele in ihr eine moderne Heilige sehen. Ihr Einsatz für die Menschenwürde wurde 1979 mit dem Friedensnobelpreis geehrt. Ihr Orden «Missionarinnen der Nächstenliebe» ist heute in zahlreichen Ländern der Welt tätig. Dr. Don Lush Gjergji begleitete die Tochter des alba nischen Volkes jahrelang.

Mutter Theresa ist für Albaner, unabhängig von Religion, Herkunft, Alter, Geschlecht oder Kultur, in erster Linie Tochter, danach Schwester und schliesslich Mutter. In ihr zeigen sich albanische Kultur und Tradition in der ganzen Fülle. Sie ist ein Geschenk Gottes an die Albaner, als Genugtuung für alle historischen und aktuellen Leiden des Volkes. Mutter Theresa verkörpert spezifisch albanische Tugenden wie Gastfreundschaft, Grosszügigkeit, Fürsorge für die Armen, Motivation, das Leiden anzunehmen und Bereitschaft, sich zu opfern und sich hinzugeben. Sie vertritt die Albaner weltweit, und jetzt, als Selige, auch vor Gott.

Die Kathedrale im Herzen Prishtinas ist ein Überblick über die albanische Geschichte und präsentiert 2000 Jahre Christentum: vom heiligen Paulus hin zu den Dardanern (illyrischer Volksstamm) im 4. bis 5. Jahrhundert, als das Christentum mit sieben Bistümern seine Blütezeit erlebte – der Nährboden für die Christianisierung der Slawen. Daher wird die Kathedrale in Brüderlichkeit errichtet ohne Unterschied oder Ausgrenzung, als Symbol für Kultur und Liebe, welche Mutter Theresa weltweit bezeugte. Ihre Botschaft: Ohne Liebe und Aufopferung hat das Leben keinen Sinn und nur die Liebe wird die Welt retten. Darin sehen die Albaner ein grosses Zeichen. Der junge Staat Kosovo ist für alle und gehört allen, im religiösen und nationalen Pluralismus, so wie das Leben und Wirken von Mutter Theresa.

Aufzeichnung: Mike Qerkini

---------------------------------------------------------------

Albanisch: «Ohne Liebe werden Kinder aggressiv»

Kroatisch: Christus segne dieses Haus!

Italienisch: Die schönste Nonne muss weiter anonym bleiben

Spanisch: Spaniens Kirche und Lateinamerikas Religion

Albanisch: Lausche nach innen!

Kroatisch: Ganze Familien tanzen Folklore

Italienisch: Der Mensch lebt nicht vom Brot allein...

Portugiesisch: Jedes Haus wurde vom Pfarrer gesegnet

Albanisch: Herzliche Einladung, verpackt in Kinderstimmen

Spanisch: «¡Un nuevo mundo se abrió para mí!»

Tamilisch: Schwarz bin ich, doch schön...

Italienisch: Eine Patenschaft für Kinder in Äthiopien

Albanisch/Spanisch: Eine bewusste Antwort

Kroatisch: Vier Tage zwischen Assisi, Collavakenza und La Verna

Malayalam: «Kulturelle Elemente aus Indien...»

Französisch: «Mauritius, Antonius und Monika waren Afrikaner»

Albanisch: «Zeichen für Integration und christliche Gemeinschaft»

Spanisch: «Ein Consiglio Pastorale hilft den Missionaren»

Portugiesisch: «Rosenkränze für eine bessere Welt»

Italienisch: «Seelsorge als echte Sorge um die Seele»

Kroatisch: «Eine Offenbarung des gleichen Glaubens»

Türkisch: Ein Helfer in vielen schwierigen Situationen

Portugiesisch: Baumstamm auf dem Kirchplatz und ein voller Esstisch

------------------------------------------------------------------------

Kirche ohne Grenzen 2012

Kirche ohne Grenzen 2011

Kirche ohne Grenzen 2010

zurück zur Übersicht

Sie ist klein in Gestalt und gross im Gottvertrauen.

Bild: upload.wikimedia.org
Die Kathedrale im Herzen Prishtinas ist ein Überblick über die albanische Geschichte und präsentiert 2000 Jahre Christentum.

Bild: forumkatolik.net
mime file icon Gottesdienstplan (34 KB)
Webdesign: dfp.ch | Umsetzung: chrisign gmbh